“32 ezer ember ma is élhetne, ha jobb a magyar egészségügyi rendszer “

Olvasom a harsongó újsághírt!

Nem kellene így lennie
Több mint 32 ezer haláleset, az összhalálozás 26 százaléka elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel 2014-ben Magyarországon – írja a Napi.hu az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával készült jelentésre hivatkozva, melyben a 2013 és 2015 közötti időszakot elemezték.
A magyar lakosság egészségi állapota javuló tendenciájú, de…

a javulás ellenére nőtt a lemaradásunk az EU átlagától több kiemelkedő halálokban, közte a keringési rendszer betegségei miatti halálozásban, a nők körében számos daganattípushoz köthető halálozás esetén (méhnyak-, mell-, gége-, légcső-, hörgő-, tüdőrák), a férfiaknál pedig a vastagbél- és a végbélrák esetén.

A  65 évesnél fiatalabbak halálának leggyakoribb oka a keringési betegség, vagy valamilyen rosszindulatú daganatos betegség.

Európa legbetegebb nemzete vagyunk
A szívbetegségek okozta halálozásban hazánk az EU-28-as listán a huszonhatodik, a rosszindulatú daganatok miatt bekövetkezett halálozásban az utolsó helyen áll, azaz a legrosszabb adatokat produkálja.

Fordítva ülünk a lovon

Az lehet, hogy jobb egészségügyi ellátással több mint 32 ezer ember élete megmenthető lett volna, de valójában mi vezetett a halálukhoz?

Alapvetően ott a gond, hogy kialakult a betegségük, a tragédiát tovább tetőzte, hogy amikor baj volt, nem volt időben kéznél a megfelelő segítség.

Sajnos az emberek fordítva gondolkodnak, mint ahogy kellene!

Úgy gondolják büntetlenül élhetnek ahogy “jól esik”, ha pedig betegek lesznek, akkor az egészségügy majd meggyógyítja őket, hisz az a dolga.

Pedig a betegségek kialakulásáért leginkább önmagunk vagyunk felelősek!

Egészségmagatartás

Egészségmagatartásunkkal tudjuk befolyásolni azt, hogy milyen egészségnek örvendünk!

Alapvetően 3 tényező határozza meg egészségünket:

  1. Genetika – mit örököltünk szüleinktől (ezt nem tudjuk befolyásolni)
  2. Táplálkozás – miből építjük fel testünket
  3. Mozgás – milyen erőnlétet építünk fel magunknak

Táplálkozás

A helytelen táplálkozásnak köszönhetően, a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít.

Az elhízás a XXI. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája!
Amellett, hogy különböző fizikális és pszichés egészségproblémát okoz, a túlsúly drasztikusan megnöveli számos betegség, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok és a cukorbetegség kockázatát.

Káros szenvedélyek tekintetében sem túl rózsás a helyzet. A lakosság egynegyede napi rendszerességgel dohányzik, és öt százalékuk fogyaszt túlzott mértékben alkoholt.

A rendszeres fizikai aktivitás, mint például a gyaloglás, a kerékpározás vagy a táncolás nemcsak a közérzetet javítja, hanem jelentős egészségelőnnyel is jár. Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, néhány rosszindulatú daganat kialakulásának kockázatát, segít az egészséges testsúly megőrzésében, valamint javítja a mentális jóllétet.

2014-ben a felnőttek mindössze 11 százaléka végzett a WHO ajánlásának megfelelő, azaz heti 150 percnyi fizikai aktivitást.

Mozgás, sport

A mozgás, sport nem az én szakterületem (bár hetente én is rendszeresen focizok) ezt nem tanítom meg Neked. Azt is tudom, hogy ez nagy erőfeszítéssel jár. Neked kell önmagad rávenni, de ha egyedül nem boldogulsz kérj segítséget szakembertől, addig amíg nem késő!

Amiben viszont tudok segíteni az a táplálkozás!

Az egészségmegőrzés fontossága – A megfelelő táplálkozás!

Nézd meg ezt a 2 perces videót és ismerd meg, milyen könnyen javíthatsz egészségi állapotodon úgy, hogy csak egy apró változást vezetsz be az életedben!

Ennél könnyebben nem lehet elérni, hogy egészségesebben élj! Csupán a kávédat kell lecserélned!

Petrányi Lajos

Petrányi Lajos

Szia! Petrányi Lajos Nemzetközi online üzletépítő vagyok.
Imádok fogyasztói hálózatot építeni, de zavart, hogy az emberek elutasítóak.
Ezért kidolgoztam a mini rendszerek módszerét, amiket alkalmazva a bántó elutasítások nélkül, bárki könnyedén felépít egy saját fogyasztói hálózatot. Csatlakozz Te is! > >
Petrányi Lajos

Latest posts by Petrányi Lajos (see all)